BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ

YEM TEKNOLOJİSİ VE HAYVAN BESLEME PROGRAMI

                                      (PASİF)

 

MİSYON – VİZYON

Bölge ve Ülke tarımına Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek bölümümüzün misyonudur.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere önayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir bölüm olmak bölümümüzün en temel vizyonudur.

 

TARİHÇE

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü (BHÜB), Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme  Programı ( şu an pasif durumda) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde yer alan Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Programı, tarım sektöründe yemlerin üretimi, işlenmesi ve hayvan beslenmesi alanında uzmanlaşmış, yenilikçi, donanımlı, yem işleme tekniklerini, beslenme stratejisi ve hayvan sağlığı konularında bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.

Programın AR-GE çalışmaları, yemlerin içeriği, formülasyonu, işlenmesi, depolanması ve hayvanlara uygun şekilde kullanılması, verimliliğin artırılması, yem kalitesi ve güvenliği konularında çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüzde iki yıllık eğitim veren  Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Programı Önlisans programından oluşmaktadır.  Uygulama gerektiren mesleki dersler BHÜB laboratuvarlarında, TNKÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığından destek alınarak fakülteye ait   koyunculuk, sığırcılık ve kanatlı hayvan araştırma ve uygulama birimlerinde uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü laboratuvarı, TNKÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığına ait modern süt sığırcılığı, koyunculuk, kanatlı ve arıcılık uygulama üniteleri ve TNKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne ait donanımlı Yemler ve Hayvan Besleme Laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarlarda öğrencilerin yemlerde fiziksel ve kimyasal analizlerin yapılmasına imkân sağlayan cihazlar bulunmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

İki yıllık eğitim sonunda yapılan DGS  (Dikey Geçiş Sınavı)  ile geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır:

Veteriner Fakültesi

Ziraat Fakültesi:

Zootekni Bölümü

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Tarla Bitkileri bölümü

Ayrıca; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilirler.

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezunlarımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kurumlarda, tarımsal araştırma kurumlarında, tarımsal kooperatiflerde, banka ve belediyeler ile tarımsal üretim, ithalat ve ihracat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarda çalışma imkânına sahiptir. Son yıllarda tavukçuluk, süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde, yem fabrikalarında, özel yem analiz laboratuvarlarında, yem katkı maddeleri pazarlayan yerli ve yabancı özel firmaların tekniker taleplerinde de artış söz konusudur. Diğer yandan özel işletmeler kurarak kendi çiftliklerini de başarı ile yönetmektedirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan Önlisans programlarını azami dört yıldır. Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Bir öğretim yılı (akademik yıl) güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarından her birinin normal süresi en az yetmiş öğretim günüdür. Yarıyıl sonu sınavları bu sürelere dâhil değildir. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir. Her öğretim yılının akademik takvimi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.  Öğrenciler, akademik takvimde belirtilerek ilan edilen tarihlerde, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadır. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler derslerin başlamasından itibaren ders ekleme-çıkarma süresi sonuna kadar başvururlar ve mazeretlerinin ilgili program koordinatörlüğü/bölüm başkanlığı tarafından uygun görülmesi halinde ders kaydı yaptırabilirler. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yılsonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yılsonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Başarı notu; Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yılsonu veya varsa bütünleme sınavı sonucunun 100 üzerinden en az 50 olması ve yarıyıl/yılsonu notunun 100 üzerinden en az 60 olması zorunludur.

 

AKADEMİK LİSTE

Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Sevilay GÜL

Öğr. Gör. Dr. Emre TAHTABİÇEN